Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Babka z serkiem kremowym

Długo czekała babeczka na realizacje a wraz z nią serek w lodówce zakupiony jakiś czas temu.Bardzo nam  smakowała tylko wyszła nie wilgotniejsza niż na blogu pani Doroty który był inspiracją, aczkolwiek nie było zakalca. Zapach był dla mnie obłędny pewnie z powodu tej wanilii.Polecam spróbować bo warto.

inspiracja z blogu "moje wypieki"
Składniki:
240 gr serka typu philadelhia
170gr masła
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki  ekstraktu z wanilii
4 jajka 
2 szklanki maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinniśmy mięć w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
W misce utrzeć cukier z masłem na lekką , puszysta masę.Dodać serek kremowy na dwa razy wciąż ucierając.Dodawać jajka jedno po drugim ucierając do połączenia za każdym razem. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.Dodać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie ręcznie do połączenia. 
Natłuścić formę keksówkę o wymiarach 10 x 20 obsypać mąką i przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160st C ok. 60 min.Wyjąć z piekarnika przestudzić 10 min. następnie na kratce i udekorować lukrem.
Składniki na lukier:
3/4 szk cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Składniki na lukier utrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gęstej masy.W razie potrzeby regulować ilość wody lub cukru.
Życzę smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz